Rektör Çiftçi, Çalışan Gazeteciler Günü’nde Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Akademik Birimler Koordinatörü Prof. Dr. Şebnem Kuşvuran, Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yıldırım , ÇAKÜ Basın Birimi ve TRT Avaz Koordinatörlüğü’nün yanı sıra, ulusal ve yerel basın temsilcileri, internet haber sitesi sahipleri ve radyo yöneticileri de katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, katılım sağlayan basın mensuplarına teşekkür ederek 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik etmek amacıyla bir araya geldiklerini ifade etti. Yükseköğretim kurumlarında ciddi bir dönüşümün söz konusu olduğunu belirten Rektör Çiftçi, bu kurumların uluslararası rekabette mühim bir itici güç olduğunu, bundan dolayı ciddi yatırımlar yapıldığını aktardı. Yükseköğretim kurumlarındaki bu değişim ve dönüşümü yakından takip ettiklerini ifade ederek ÇAKÜ’nün en hızlı ve etkili şekilde bu süreçlere uyum sağladığını söyledi.

“Akreditasyon, Eğitimdeki Niteliğin ve Kalitenin Mühim Bir Göstergesidir”

ÇAKÜ’nün dönüşüme ve insan odaklılığa ehemmiyet verdiğinin altını çizerek akreditasyon süreçlerinden bahsetti. 2021 yılında göreve geldiklerini hatırlatan Rektörümüz, o dönemde akredite edilen programları yokken bugün 12 programın akreditasyon sürecini başarıyla tamamladığını belirtti. Ciddi hedeflerle yola çıktıklarını vurgulayan Rektör Çiftçi, bilhassa sağlık alanındaki öğrenci sayılarının ve bölüm çeşitliliğinin ÇAKÜ’yü bir cazibe merkezi hâline getirebileceğini ve önümüzdeki yıl sağlıkla ilgili tüm programlarda akreditasyon sürecini neticelendirmek istediklerini ifade etti. Akreditasyonun eğitimdeki niteliğin ve kalitenin mühim bir göstergesi olduğunu ve bunun bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirildiğini belirtti. 

Kurumsallaşmış ve köklü üniversitelerde akreditasyon oranının % 10 civarında olduğunu aktaran Rektörümüz, ÇAKÜ’nün % 15 seviyesinde olduğunu, bu oranı yakın zamanda % 40’lara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Devamında ise “Bunun avantajlarının başında nitelikli öğrencilerin üniversitemizi tercih etmesi bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz üniversitemizdeki yetkinliklerini belgelemeleri hâlinde Avrupa Birliği dâhil olmak üzere dünyanın birçok yerinde diploma geçerliliği olacaktır. Bilindiği üzere Türkiye, eğitim müfredatını Avrupa Birliği ile uyumlu bir şekilde sürdürmekte, Bologna süreçleri de bu amacı ön plana çıkarmaktadır” dedi.

“ÇAKÜ’nün Fiziki Altyapısını Güçlendirecek Kararlı Adımlar Atmaya Devam Ediyoruz”

Rektör Çiftçi, “daimi tekâmül” düsturuyla hareket ettiklerini ifade ederek sürekli yenilenen ve güçlenen, değişime uyum sağlayabilen, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefleri olan ve bu hedeflere adım adım ulaşan bir üniversite olduklarını belirtti. Üniversitenin fiziki altyapısıyla ilgili projelere de değinen Rektörümüz, yeni Mühendislik Fakültesi binasının 15.000 metrekare alana sahip olduğunu söyleyerek % 85’i tamamlanan binanın binanın önümüzdeki dönemlerde tamamlanacağı müjdesini verdi. Ayrıca Türkiye’de örnek gösterilen bir Hukuk Fakültesi binasını ÇAKÜ’ye kazandırdıklarını hatırlatan Rektör Çiftçi; kurgusal duruşma salonu, kütüphane, bireysel çalışma odaları ve amfileriyle öğrencilere hizmet veren bu binanın açılışını da önümüzdeki aylarda yapacaklarını belirtti.

Rektör Çiftçi, insan odaklılık prensibini yineleyerek üniversitelerin toplumla iç içe olması gerektiğini, bundan dolayı üniversiteyi vatandaşlarımızla daha yakın bir hâle getirmek istediklerini söyledi. Bu bağlamda, üniversite-şehir bağlantısını sağlayan fiziki koşulların iyileştirilmesi dolayısıyla da Çankırı Valiliğine, Milletvekillerimize, Çankırı Belediyesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

“Uluslararasılaşma Hedeflerimiz Kapsamında Özverili Çalışmalarımız Sürüyor”

Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Rektörümüz, Sayın Yılmaz’ın ÇAKÜ tarafından yıllar önce Sudan’da mesleki eğitim alanında yaptığı yatırımlardan bahsettiğini ifade etti. Sayın Yılmaz’ın vurguladığı üzere ÇAKÜ olarak Sudan başta olmak üzere Cibuti, Etiyopya, Somali ve ihtiyaç duyulan her yerde bulunmak zorunda olduklarını, bu işi seve seve büyük bir özveriyle yapmaya devam edeceklerini belirtti. Devamında ise sadece Afrika ülkelerinde değil bilhassa Orta Doğu’da, Suriye’nin yeniden yapılanması hususunda bir yükseköğretim seferberliği içerisinde ÇAKÜ’nün de olacağını vurguladı. Bu süreçleri, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın liderliği ve yönlendiriciliğiyle yürüttüklerini ve uluslararasılaşma noktasındaki potansiyellerin artacağını ifade etti.

“Uluslararası Türkiyat Kongreleri Büyük Ses Getirdi”

Göreve geldikleri günden itibaren Türki cumhuriyetlerle de ciddi bağlantılar kurduklarını hatırlatan Rektörümüz, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri Uluslararası Türkiyat Kongrelerine de değindi. İlk ikisini Çankırı’da düzenledikleri kongrelerin ciddi ses getirdiğinin altını çizerek başta Türki cumhuriyetlerden olmak üzere birçok ülkeden saygın Türkologları ağırladıklarını ifade etti. Üçüncü kongreyi ise Bakü’de yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek yoğun katılımlı bir kongre süreci yaşandığını, artık Türkoloji kongrelerinin sadece edebiyat ve tarih alanlarında değil aynı zamanda sağlık, teknik, uluslararası ilişkiler ve iktisat gibi alanlarda da etkili olması için çaba sarfettiklerini belirtti. Rektör Çiftçi, III. Uluslararası Türkiyat Kongresi’nin önemli paydaşları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına  (TİKA) da teşekkürlerini yineledi. Bir sonraki kongreyi Bosna-Hersek ya da Özbekistan’da yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

“Bilimsel ve Teknik Altyapılarımızı Güçlendiriyoruz”

Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin değindiği konulardan biri de bilimsel ve teknik alanlardaki altyapı çalışmaları oldu. ÇAKÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nın kurulumunda son aşamaya geldiklerini, bu laboratuvarda birçok bilimsel çalışmanın yanı sıra Organize Sanayi Bölgesi dâhilindeki sektörlerin talepleri doğrultusunda ileri analizler yapılacağını paylaştı. Laboratuvar imkânları açısından Türkiye’de ilk sıralarda olduklarının altını çizen Rektörümüz, ciddi yatırımlar yaptıklarını, birçok molekülün ve maddenin kristal yapısını aydınlatabilecek XRD’yi (X Işını Kırılım Cihazı) de ÇAKÜ’ye kazandıracaklarını aktardı. Böylelikle Ar-Ge faaliyetlerinde ÇAKÜ’nün bir merkez konumuna yükseldiğini ve birçok bileşenin ve ilaç etkin maddelerinin sentezlenmesiyle ilgili analizlerin büyük bir kısmının ÇAKÜ’de yapıldığını söyledi.

“Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliklerine Büyük Önem Veriyoruz”

Kamu-üniversite-sanayi iş birliklerine de değinen Rektörümüz, bu konuda da toplantı, çalıştay ve konferanslar düzenlediklerini, sektörlerin eğitim taleplerini karşıladıklarını belirtti. İlerleyen dönemlerde birçok alanda sertifikasyon hizmetleri de vererek sektörlerin yatırım kabiliyetlerini ve potansiyellerini arttırmak açısından destek olacaklarını sözlerine ekledi. Bilimsel Araştırma Projelerini (BAP) de öz kaynaklarıyla desteklediklerini ifade eden Rektör Çiftçi, doktora düzeyinde proje başına en az 75.000 TL, yüksek lisans düzeyinde en az 50.000 TL, Türkiye’nin öncelikli alanlarına yönelik projelere ise en az 250.000 TL destek sağladıklarını söyledi. Bu hususu çok önemsediklerine vurgu yaparak sonuçlarını etki değeri yüksek yayın faaliyetleriyle aldıklarını belirtti.

Türkiye’de bazı alanlarda başarı sıralamalarında ilk 20’ye girme başarısını gösterdiklerini aktaran Rektör Çiftçi; uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verilerine göre Bitki biliminde 11, Farmakoloji ve Toksikoloji alanında 22, Matematik alanında ise 35. sırada olduklarını aktardı. Multidisipliner çalışmalara da büyük önem verdiklerini ifade ederek farklı disiplinlerden akademisyenlerle değerli projeler üretme gayreti içinde olduklarını belirtti. Rektörümüz, henüz ön lisans ve lisans aşamasındayken öğrencileri projelerle tanıştırdıklarını, TÜBİTAK 2209a ve 2209b proje gruplarında 2024 yılında 300’e yakın proje teslim ettiklerini hatırlattı. Ayrıca AB merkezli projelerde yer alma arzuları olduğunu belirterek bu bağlamda yenilikçi proje ofisi kurduklarına, Erasmus projelerinde ise 89 ülkeyle anlaşmalarının olduğuna değindi.

ÇAKÜ’den Dünyadaki 178 Üniversiteyle İkili Anlaşmalar ve İş Birlikleri

Rektör Çiftçi; devamında “Kültür coğrafyamızın merkezinde olan Azerbaycan’ın 17 üniversitesiyle ikili anlaşmalarımız ve iş birliklerimiz bulunmaktadır. Bununla birlikte Bangladeş, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan gibi ülkelerle de anlaşmalarımız mevcuttur. Bilhassa Bulgaristan’da ciddi bir gücümüz var. Cibuti ile özel anlaşmalarının sürdüğünü, Cibuti’de lisansüstü eğitim alan en iyi 5 öğrenciyi her yıl ÇAKÜ’nün kabul ederek yetiştirdiğini söyledi. Endonezya, Malezya, Fas gibi ülkelerle de yine ikili anlaşmaların devam ettiğini hatırlattı.

“Filistin konusunda Cumhurbaşkanımızın, Devletimizin ve Yükseköğretimimizin hissiyatını paylaşıyoruz”

Filistin’e ayrı bir parantez açan Rektörümüz; “Filistin konusunda Cumhurbaşkanımızın, devletimizin, yükseköğretimimizin hissiyatını paylaşarak onlara elimizden gelen tüm desteği vermekteyiz” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte İspanya, İran, Gürcistan, Gana, İtalya, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Macaristan, Malezya, Özbekistan, Polonya, Macaristan, Portekiz, Slovakya, Sırbistan, Somali, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan vd. ülkelerde 178 üniversiteyle yapılan iş birliklerinde de sürekli sahada olduklarının altını çizdi. Bu bilgilerin ÇAKÜ’nün uluslararasılaşma hedeflerini yansıttığını belirten Rektör Çiftçi, ayrıca Erasmus projelerinde bütçe ve proje bazında Türkiye’de ilk  beşte olduklarını vurgulayarak dünyanın birçok yerinde staj yapmak isteyen öğrenciler için ÇAKÜ’nün doğru adres olduğunu ifade etti.

Öğrenci Odaklı Projeler, Dijital Dönüşüm, Yeşil Dönüşüm ve Sıfır Atık Projeleri

İnsan odaklılık misyonunun bir yansıması olarak öğrenci odaklı da olduklarını söyleyen Rektörümüz, öğrencilerle çok sayıda etkinlik yaptıklarını, öğrenci topluluk sayısını bu yıl 77’ye çıkardıklarını belirtti. “Milletimizi, vatanımızı, insanımızı, dünyamızı ilgilendiren her meselede öğrencilerimizin sahada olup etkinlikler yapmalarını önemsiyor ve destekliyoruz” diyerek SKS Başkanlığı tarafından tüm desteğin verildiğini açıkladı.

Bilgi Yönetim Sistemi’nde de devrim niteliğinde atılımlar yaptıklarını hatırlatan Rektör Çiftçi, dijital dönüşümle ilgili bir koordinatörlük kurduklarını, Dijital Dönüşüm Yapay Zekâ ve Veri Analizi Koordinatörlüğü adını verdikleri bu birimin de faaliyete geçeceğini ifade etti. Dünyanın yapay zekâ alanında geldiği noktayı ciddiyetle takip ederek ÇAKÜ’nün bu anlamda geride kalmaması için özveriyle çalıştıklarını, tüm öğrencilere yapay zekâ uygulamalarıyla ilgili eğitim vereceklerini sözlerine ekledi. İktisadi yatırımların gücüne de değinen Rektörümüz, bu anlamda öğrencilere girişimcilik ruhuyla ilgili eğitimler verdiklerini, Kariyer Merkezi’nin ciddi görüşmeler yaptığını, sektörle öğrencileri bir araya getiren kariyer fuarları düzenlediklerini belirtti.

Kütüphanecilik alanında da dikkat çeken atılımlar yaptıklarını aktaran Rektör Çiftçi, dijital kaynaklar noktasında yine Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olduklarını, öğrenci başına düşen kaynak sayısını ve bu konudaki bütçelerini her yıl arttırdıklarını ifade etti. Rektör Çiftçi’nin değindiği bir diğer konu ise Yeşil Dönüşüm oldu. Kampüsteki yeşil alan oranını her geçen gün arttırdıklarını, 50.000 metrekarelik bir alana Millet Bahçesi inşa ettiklerini ve şehitlerimiz adına meyve fidanları diktiklerini, birçok ağaç dikme etkinliği düzenlediklerini söyledi. Sıfır Atık konusunda da ciddi yatırımlar yapıldığını aktararak ön belgelerini aldıklarını, ileri düzey nitelikli sıfır atık belgeleri için Atık Yönetim Sistemi’ni devreye soktuklarını sözlerine ekledi.

Çankırı için güzel faaliyetler yapmaya devam edeceklerini ifade eden Rektör Çiftçi, toplantıya katılım sağlayan basın mensuplarına tekrardan teşekkür ederek 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik etti.

Yayınlanma Tarihi: 16 Ocak 2025 Perşembe
Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2025 Perşembe